AJAIB! Hampir seluruh wajah kanak-kanak ini melecur terkena simbahan air panas. Namun wajahnya kembali seperti sediakala selepas dirawat dengan ‘benda’ ini.

Pada 2 Desember 2014 lalu, ketika keluarganya sedang menjerang seperiuk air mendidih, mereka tidak menyangka periuk itu jatuh tersenggol oleh si kanak-kanak perempuan ini.

Periuk itu telah terjatuh tepat di atas kepalanya.

Keluarganya terus membawa kanak-kanak malang itu ke hospital dan membayar kos rawatan sebanyak 1,000 yuan atau lebih kurang 200 ribu rupiah.

Menurut pihak hospital, kanak-kanak itu perlu dirawat di hospital sekurang-kurangnya 20 hari dan akan meninggalkan kesan parut di wajahnya.

Jika itulah kenyataannya, berkemungkinan besar masa hadapan kanak-kanak ini hancur! Hal ini kerana, ia akan memberi kesan yang besar kepada kanak-kanak ini apabila dia mahu mencari perkerjaan atau berkahwin.

Baru-baru ini, ada rakan yang memberitahu ibu bapa kanak-kanak ini tentang khasiat sejenis buah luar biasa yang bernama Seabuckthorn.

Buah Seabuckthorn atau nama saintifiknya, Hippophae Rhamnoides telah disahkan mengandungi 190 jenis nutrien aktif seperti Vitamin A, B1, B2, C, D, omega, asid folik dan banyak lagi.

Rakan ibu bapa kanak-kanak ini mencadangkan supaya mencuba mengubati anaknya dengan buah Seabuckthorn itu.

Namun begitu, ketua hospital mengatakan adalah mustahil untuk menemui ubat yang lebih berkesan daripada ubat hospital.

“Jika ada, saya akan menggadaikan seluruh hospital ini,” kata ketua hospital.

Walaupun masih ragu-ragu, namun ibu bapa kanak-kanak ini tetap mahu mencuba merawat anaknya dengan menggunakan buah Seabuckthorn. Mereka terus meminta kebenaran daripada pengarah hospital supaya dapat membawa keluar anaknya dari hospital.

Leher kanak-kanak ini dibalut dengan kain kasa dan olesan ubat dari hospital. Nampak begitu menyakitkan dan pedih!

 

 

Pada 4 Disember 2014, kain kasa yang membalut lehernya dibuka sebaik sahaja pihak hospital membenarkannya pulang ke rumah.

Selang 2 hari kemudian iaitu pada 7 Disember 2014, sudah mula nampak perubahan. Kelihatan kulit muka kanak-kanak ini sudah pulih sedikit

 

Pada 11 Disember 2014, nampak hampir seluruh kulit di wajahnya sudah pulih! Perubahan ketara dalam masa seminggu sahaja!

 

 

Tidak dapat dibayangkan bagaimana nasib kanak-kanak pada masa hadapan jika mereka tidak berjumpa dengan buah Seabuckthorn. Khasiat daripada buah ini telah menyelamatkan kehidupan kanak-kanak ini.

Antara khasiat buah Seabuckthorn ialah ia dapat memulihkan kesan terbakar atau parut melecur jika tersiram air panas!

Selain daripada itu, ia juga dapat merawat masalah kulit seperti mencantikkan kulit dan menghilangkan jerawat, meningkatkan kesihatan jantung, meningkatkan dan menguatkan sistem-sistem saraf badan dan banyak lagi.

 

Buah Seabuckthorn merupakan salah satu tumbuhan yang tertua di bumi berusia lebih dari 200 juta tahun.

Walaupun buah Seabuckthorn tumbuh secara meliar namun ia tidak bertoksin, tidak berbahaya malah kaya vitamin.

Ia juga merupakan tumbuhan tahan angin, batangnya tumbuh ke atas dengan duri yang panjang, kerana itu ia juga disebut sebagai duri asam atau duri hitam.

Selain itu juga, Seacbuckthorn merupakan buah yang paling masam di dunia. Ia mengandungi vitamin C-nya 8 kali melebihi kandungan vitamin C yang terdapat dalam buah kiwi.

Dalam sumber yang lain juga menyatakan Seacbuckthorn  digunakan untuk merawat arthritis, ulser gastrousus, gout, dan ruam kulit yang disebabkan oleh penyakit berjangkit seperti campak. Teh yang mengandungi Seacbuckthorn digunakan sebagai sumber vitamin, antioksidan, asid amino, asid lemak dan mineral; untuk memperbaiki tekanan darah dan menurunkan kolesterol; mencegah dan mengawal penyakit saluran darah; dan meningkatkan imuniti.

Beri Seacbuckthorn digunakan untuk mencegah jangkitan, meningkatkan penglihatan, dan memperlahankan proses penuaan.

Biji atau minyak beri digunakan sebagai expectorant untuk mencairkan kahak; untuk mengubati asma, gangguan jantung termasuk sakit dada dan kolesterol tinggi; untuk mencegah penyakit saluran darah; dan sebagai antioksidan. Minyak Seacbuckthorn juga digunakan untuk memperlahankan penurunan kemahiran berfikir dengan umur; mengurangkan penyakit akibat kanser, serta membatasi keracunan rawatan kanser kimia (kemoterapi); mengimbangi sistem imun; merawat penyakit perut dan usus termasuk ulser dan esophagitis refluks (GERD); merawat kebutaan malam dan mata kering; dan sebagai sumber tambahan vitamin C, A, dan E, beta-karoten, mineral, asid amino, dan asid lemak.

Sesetengah orang menggunakan berry Seacbuckthorn , berry concentrate, dan berry atau minyak biji terus ke kulit untuk mencegah terbakar matahari; untuk merawat kerosakan radiasi dari x-ray dan sinaran matahari; untuk luka penyembuhan termasuk lendir, luka bakar, dan luka; untuk jerawat, dermatitis, kulit kering, ekzema, ulser kulit dan perubahan warna kulit selepas melahirkan; dan untuk melindungi membran mukus.

Dalam makanan, beri Seacbuckthorn digunakan untuk membuat jeli, jus, dan sos.

Dalam pembuatan, Seacbuckthorn digunakan dalam kosmetik dan anti-penuaan produk

Banyak juga kebaikan Seacbuckthorn  ni. Tapi admin juga nak berpesan, apa sahaja ikhtiar kita, dapatkan nasihat dari doktor juga. Usaha dari doktor juga diperlukan. Untuk kes ini, syukur sebab usaha mereka menjadi, tapi untuk kita semua saya sarankan jangan abaikan juga ubat/ nasihat/jagaan dari doktor.

Sumber: Beautieslife, mummykepoh

 

Mencari Florist di sekitar KL dan Selangor?

Perlukan khidmat fresh flower delivery utk sidia?

Anda membuat pilihan yg tepat dengan memilih

MIADEL BLOOMING

Flowers bring a special sentiment to life’s occasions; elegance to a wedding; happiness to a birthday; tenderness to an anniversary celebration and a stunning deco for Corporate Office.. While it is true that we sell flowers, our real business is that of helping people express their feelings. Wherever you are in life, it is our commitment to make your occasion exceptional and unique for you.

In MIADEL, we are not only flower experts but we also a fun party planner! we have a passion for kids parties. Tiny Miadel Events are a boutique event management company specializing in children’s birthday parties!

MIADEL BLOOMING ADMIN: 01128893791

INSTAGRAM: @miadelblooming

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *