Hancur hati ibu apabila bayi yang dilahirkan dengan prosedur forcep ini maut kerana tengkorak kepalanya retak. Ibu hamil harus tahu risiko prosedur forcep.

Hancur hati ibu apabila bayi yang dilahirkan dengan prosedur forcep ini maut kerana tengkorak kepalanya retak. Ibu hamil harus tahu risiko prosedur forcep.

Amaran penting: Sebelum menjalani sebarang prosedur perubatan, ketahui apakah risiko prosedur tersebut daripada pakar.

Kami amat bersimpati atas kehilangan satu lagi nyawa berharga yang tak bersalah ini – Olivia.

Sepanjang 9 bulan seorang ibu mengandung, pelbagai harapan dan impian memenuhi lubuk hatinya.

Pasti dia mahu yang terbaik untuk si manja yang belum lahir itu. Sebab itu dia sanggup makan dengan betul, cuba dapatkan rehat dan tinggalkan semua amalan yang tak sihat demi kesihatan janin.

Tapi, tak pernah terlintas di hati mereka untuk sesuatu yang buruk terjadi ketika ingin bersalin. Terutamanya jika ia bukan atas kesalahan diri sendiri!
bayi mati forcep

Kredit: Facebook

Kepala bayi retak kerana prosedur forcep

Tapi itulah mimpi ngeri yang terpaksa dihadapi ibu ini, Rachel Melancon. Beliau hamil dengan sihat sebelum tiba-tiba tarikh bersalinnya telah terlebih tempoh.

Overdue! Lalu, beliau meminta doktor untuk menjalankan pembedahan c-section. Tambahan pula, bayi tersebut dikatakan besar berbanding badannya yang kecil itu.

Tapi menurut ibu mertua Rachel, pihak hospital tidak menggalakkan pembedahan c-section dijalankan kerana takut akan “meninggalkan” parut.

Jadi, Rachel terpaksa menanti sehingga 18 jam sebelum bersalin. Ketika itu, denyutan nadi bayi dalam kandungan telah meningkat.

Malah, Rachel juga mengalami demam setinggi 103 darjah celcius!

5 jam kemudian, Rachel masih cuba meneran dan bayi tiada tanda-tanda untuk keluar. Pemeriksaan lanjut mendapati bayi berada dalam posisi yang salah.

Jadi doktor cuba mengubah posisi bayi dengan tangannya. Apabila ia juga tak berjaya, forcep terpaksa dilakukan.

Tapi, ketika itu juga sesuatu telah terjadi…

Menurut ibu bapa tersebut, mereka terdengar bunyi “pop” seakan sesuatu retak. Rupa-rupanya, bunyi itu adalah bunyi tengkorak anak mereka!

Selepas tidak berjaya mengeluarkan bayi tidak bersalah itu melalui forcep, Rachel dipaksa untuk melakukan pembedahan c-section, akhirnya.

Olivia Marie, bayi itu dilahirkan dengan tengkorak yang retak dan saraf tunjang patah, mengakibatkan otaknya rosak.
bayi mati forcep

Kredit: Facebook