Indonesia Umum ‘National Costume’ Miss Universe, Tiba Giliran Malaysia ‘Claim’ Orang Utan Pula

Setelah  isu dress nasi lemak Miss Universe Malaysia semakin reda diperdebatkan sesama rakyat Malaysia, netizen Malaysia dan Indonesia kembali berbalah apabila ratu cantik negara seberang itu memperkenalkan pakaian kebangsaannya untuk pertandingan berkenaan.

 

Indonesia mengambil orang utan sebagai tema kepada kostum mereka dan menamakannya ‘Warrior of Orang Utan’. Ini sekaligus membuatkan netizen Malaysia ‘mengambil peluang’ memulang paku buah keras kepada Indonesia yang sebelum ini mendakwa Malaysia mencuri budaya kuda kepang sebagai budaya sendiri.

Malaysia ada dua pakaian kebangsaan tahun ini di Miss Universe

Ada netizen berpendapat pertandingan Miss Universe tahun ini Malaysia ‘menghantar’ dua wakil bagi acara ‘national costume’ iaitu dress nasi lemak dan pahlawan orang utan kerana kedua-duanya adalah berasal dari negara ini.

Indonesia maling curi maskot negara orang

Untuk rekod, Malaysia menggunakan orang utan sebagai maskot ketika menjadi tuan rumah bagi Sukan Komanwel 1998. Secara tidak langsung, Malaysia telah terlebih dahulu ‘mengambil’ orang utan sebagai hak milik negara ini.

Sama dengan pakaian pahlawan etnik Iban di Sarawak

Pakaian yang diperagakan ratu Indonesia itu juga mempunyai persamaan yang jelas dengan pakaian pahlawan suku kaum Iban di Sarawak. Persamaannya jelas ketara di bahagian hiasan kepala dan perincian manik berwarna-warna yang dipakai.

Persoal tindakan Indonesia pelihara orang utan

Dunia pernah digemparkan dengan berita orang utan yang menjadi mangsa pelacuran di Kalimantan Tengah, Indonesia pada 2003. Menggunakan istilah ‘pahlawan’ sudah tentunya begitu bercanggah dengan insiden berkenaan.

Nampak sekali gobloknya orang Malaysia…

Pantang menyerah kalah, netizen Indonesia mengatakan orang utan sebenarnya wujud di Pulau Kalimantan yang sebahagian besarnya merupakan wilayah Indonesia.

Jadi apa pandangan anda? Wajarkah Indonesia menggunakan orang utan sebagai identiti mereka?

Sumber: Pageanthology  

sumber

Siapa tak suka nasi lemak? Boleh dikatakan majoriti rakyat Malaysia menggemari makanan ini tanpa mengira agama dan bangsa, boleh dinikmati bila-bila masa. Tidak hairanlah apabila satu restoran makanan ringan negara jiran memperkenalkan burger nasi lemak, satu Malaysia kecoh mahu ianya dibawa ke Malaysia.

Miss Universe 2017 pula mengambil langkah berani dengan membuat keputusan membawa dress berinspirasi nasi lemak ke pentas peragaan ratu cantik itu. Untuk tahun ini, Malaysia diwakili Samantha Katie James yang akan membawa cabaran Malaysia bertanding di Las Vegas, 26 November ini

Bukan pakaian kebangsaan rasmi

Pengumuman itu dibuat menerusi siaran live di page Facebook Miss Universe Malaysia Official yang antara lain menyebut dress berkenaan bukanlah pakaian rasmi yang muktamad kerana mungkin ada penambahbaikan yang akan dibuat di pentas akhir ratu cantik itu.

Tidak hanya mengecam, ada segelintir netizen memberi cadangan menarik untuk menambah elemen Malaysia dan sekaligus meningkatkan peluang untuk menang.

Ayam goreng jadi headgear?

Teh ais ikat tepi jadi subang? Padu!

Bawa nasi lemak betul, ajak juri makan bersila!

Ramai netizen yang berpendapat percubaan ini sesuatu yang berani dan memberi kelainan selain mencerminkan Malaysia secara amnya. Ini kerana percubaan demi percubaan membawa elemen tradisi negara seperti wau, wayang kulit dan burung kenyalang dilihat tidak berjaya sebelum ini.

Pada tahun lepas, ratu kita memakai jumpsuit bertema bangunan kebanggaan negara, Bangunan Berkembar Petronas, jadi apa salahnya cuba makanan identiti kita pula kan?

Sumber:oh bulan,  Facebook Miss Universe Malaysia , Azlyn Balqis , 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *