(VIDEO VIRAL) TUN MAHATHIR MUNCUL DISAAT VOKALIS GENJI BUSKER SEDANG SERONOK BERMAIN ALAT MUZIK !! TETAPI LIHAT APA YANG TUN BUAT SELEPAS ITU ..WOWWW

Saat Vokalis genji Busker seronok menyanyi di salah satu tempat.. dia dikejutkan dengan kedatangan yang tidak asing lagi nama di Malaysia Tun Dr Mahathir dimana dalam diam-diam kita tidak tahu rupanya tun juga meminati seni muzik yang dimainakan oleh mereka … Selepas itu dia meletakan beberapa wang kertas di dalam bekas di sediakan tanda sokongan pada anak muda yang bersusah payah untuk mencari rezeki dengan cara tersendiri.. Terbaik Tun !! Salute

sumber

 

 

PETALING JAYA: Sebuah kumpulan veteran tentera berikrar memberi perlindungan kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berikutan keputusan kerajaan menarik balik perkhidmatan pengawal peribadinya.

Persatuan Patriot Kebangsaan (PPK) berkata mereka komited untuk memastikan tiada bahaya fizikal yang akan menimpa Dr Mahathir pada bila-bila masa, dan menggesa semua yang mendakwa diri mereka patriot memberikan komitmen sama.

“Seseorang tidak boleh menjadi ‘patriot’ bangsa jika dia tidak mempedulikan pemimpin negara yang telah berkhidmat kepada rakyat, negara dan pemerintah Malaysia.

“Sekiranya sesuatu yang tidak diingini berlaku kepada kesejahteraan peribadi Dr Mahathir, ahli PPK akan menyalahkan sepenuhnya kepada kepimpinan negara dan penjaga undang-undang dan ketenteraman, dan akan menuntut siasatan bagi mendedahkan kegagalan kerajaan hari ini,” kata Presiden PPK, Brig-Jen (Bersara) Datuk Mohamed Arshad Raji.

Rabu lalu, kerajaan mengumumkan penarikan balik khidmat pengawal peribadi Unit Tindakan Khas (UTK) Dr Mahathir.

Putrajaya turut menamatkan kontrak tukang masak dan pembantu rumah di pejabatnya.

Tahun lalu, khidmat polis trafik mengiringi perjalanan Dr Mahathir ditamatkan, dengan alasan beliau menyertai perhimpunan yang bercanggah dengan peruntukan undang-undang.

Dr Mahathir, yang mentadbir negara dari 1981 hingga 2003, merupakan perdana menteri Malaysia paling lama berkhidmat. Beliau keluar Umno tahun lalu dan kini mempengerusikan pakatan pembangkang melalui Pakatan Harapan.

Arshad berkata keputusan menarik balik pengawal peribadi Dr Mahathir adalah bersifat “amatur, tidak bertanggungjawab, tidak bermaruah dan jelas merendahkan martabat”.

“Saya tidak fikir rakyat Malaysia yang patriotik mahu melihat bekas pemimpin yang mereka dihormati dan dihargai, yang menjadikan Malaysia lebih baik, dilayan dan dimudaratkan dalam keinginannya yang tinggi untuk perubahan kepimpinan negara sekarang.

“Pemimpin dunia memandangnya dengan penuh hormat, dan Malaysia pernah dipandang tinggi semasa kepimpinannya. Semasa kemelesetan dunia pada 1998 yang turut merebak ke Asia Tenggara, tindakan Dr Mahathir yang menyelamatkan ekonomi kita.

“Tidak kira bagaimana beliau hari ini, lelaki yang begitu tegas menentang kerajaan pemerintah sekarang kerana alasan yang kita semua tahu, beliau pastinya tidak layak menerima layanan yang tidak bertanggungjawab oleh kerajaan.”

Melihatkan pelbagai perkhidmatan yang ditarik balik, Arshad persoal apa lagi yang akan diambil.

FMT Reporters

SUMBER: THEMALAYSIANINSIGHT & FREEMALAYSIATODAY

Artikel berkaitan

Khidmat pengiring trafik Tun M ditarik balik

KOTA KINABALU, 4 MeiKetua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini mengesahkan bahawa khidmat pengiring trafik ke atas bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah ditarik balik sejak minggu lepas.

Beliau berkata bagaimanapun khidmat pengawal pengiring iaitu pegawai polis dari Unit Tindakan Khas bagi Dr Mahathir masih diteruskan.

“Cuma khidmat pengiring trafik yang telah dihentikan dan kita tidak pernah mahu menarik balik khidmat pengawal pengiring atau ‘Bodyguard’ Tun M … jadi keselamatan beliau sentiasa lagi dikawal oleh pegawai polis,” katanya kepada pemberita selepas majlis penganugerahan Pingat Kedaulatan Negara (PKN), di sini hari ini.

Beliau menjelaskan penarikan khidmat pengiring trafik itu dibuat ekoran tindakan Dr Mahathir yang menyertai perhimpunan haram Bersih, perhimpunan bantah GST (Cukai Barang dan Perkhidmatan) dan mengutip tandatangan untuk deklarasi diusahakan bekas perdana menteri itu yang bercanggah dengan peruntukan undang-undang dan perlembagaan negara.

“Saya telah menarik balik khidmat pengiring trafik untuk Tun Mahathir … itu adalah atas keputusan saya sebagai Ketua Polis Negara. Apa guna kita memberi iringan trafik terhadap individu yang melanggar peruntukan undang-undang dan perlembagaan, kita tidak dapat menyokong apa juga perbuatan yang melanggar undang-undang negara.

“Oleh itu saya berharap Tun M faham terhadap kedudukan PDRM (Polis Diraja Malaysia) yang mendukung Rukun Negara. Jadi kalau ada pihak yang melanggar undang-undang, macam mana kita nak sokong,” katanya

Semalam Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Khalid akan mengeluarkan kenyataan berhubung khidmat pengiring bermotosikal polis ke atas Dr Mahathir telah dihentikan.

Ahmad Zahid dipetik sebagai berkata beliau menyerahkan perkara tersebut kepada Ketua Polis Negara kerana isu berkenaan berkaitan operasi dan bukan dasar Kementerian Dalam Negeri.

Mengulas lanjut, Khalid berkata bagaimanapun Dr Mahathir masih boleh membuat permohonan kepada PDRM sekiranya mahu menggunakan pengiring trafik ketika menghadiri sesuatu acara rasmi.

“Sekiranya Tun M mahukan khidmat itu (pengiring trafik), permohonan perlu dikemukakan kepada saya terlebih dahulu dan kita akan beri khidmat iringan trafik jika majlis yang akan beliau hadiri adalah acara rasmi kerajaan serta tidak melibatkan pelanggaran mana-mana peruntukan undang-undang dan perlembagaan,” katanya.

Sehubungan itu, Khalid memberi amaran keras kepada pihak tidak terlatih yang secara sukarela cuba memberi perkhidmatan pengiring bermotosikal kepada Dr Mahathir.

“Tindakan itu bukan sahaja membahayakan diri mereka, tetapi turut membahayakan orang lain kerana mereka tidak terlatih untuk membuat iringan kepada orang kenamaan dan tindakan itu jelas menyalahi undang-undang,” tegasnya.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai perkembangan kes penculikan empat lelaki tempatan di Pulau Ligitan, Semporna, Sabah pada 1 April lepas, Khalid berkata beliau dimaklumkan keempat-empat mangsa culik itu berada dalam keadaan baik dan selamat.

“Polis sedang meneruskan usaha untuk pastikan mereka akan berjaya diselamat. Kami percaya kedudukan mereka (mangsa culik) bergerak dari semasa ke semasa untuk mengelak dikesan,” katanya yang enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu.

Empat warga Malaysia Wong Teck Kang, 31; Wong Hung Sing, 34; Wong Teck Chii, 29; dan Johnny Lau Jung Hien, 21, diculik lapan lelaki bersenjata di perairan Semporna, Sabah ketika dalam perjalanan pulang ke Malaysia dari Filipina pada 1 April lepas.

Keempat-empat mangsa dari Sibu itu adalah kru kapal ‘Masfive 6’ yang mengangkut balak dari Malaysia ke Manila, Filipina.

Terdahulu, Khalid menyampaikan PKN kepada 200 pegawai dan anggota pasukan daripada Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam, termasuk Pasukan Gerakan Am, Pasukan Polis Marin dan Unit Udara PDRM.

“Ia adalah penghargaan kerajaan kepada pegawai dan anggota keselamatan yang telah terlibat dalam operasi ‘Op Daulat’ semasa insiden pecerobohan di Kampung Tanduo, Lahad Datu pada Februari 2013,” katanya.

— Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *