‘DITEGUR’ OLEH KANAK-KANAK ENGLAND MELALUI SEPUCUK SURAT PADA 1987, JAWAPAN BALAS TUN M BUAT RAMAI KAGUM

Umum mengetahui mantan perdana menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir merupakan seorang yang sangat bijak dan tegas di era pemerintahannya. Keperibadiannya itu disanjung tinggi oleh serata dunia.

Seorang kanak-kanak berumur 10 tahun dari England pernah mengutus surat kepada Tun Dr. Mahathir mengenai penebangan kayu balak di hutan Malaysia, lihat apa yang Tun M balas.

Cara Tun M berfikir nyata berbeza dan sudah dapat mengidu ‘sesuatu’ yang tidak kena.
“Ia sangat memalukan”
m

Kanak-kanak itu meminta agar Tun M mengekalkan hutan hujan di Malaysia daripada ditebang oleh pihak tidak bertanggungjawab. Bagaimanapun surat tersebut agak ‘mengelirukan’ dan bagai ada agenda tersembunyi
Ini jawapan Tun M
m2

Ia sangat mengaibkan apabila kamu dipergunakan oleh orang dewasa untuk tujuan memalukan kami kerana penebangan kayu balak hutan di sini.

Untuk pengetahuan orang yang mempergunakan kamu, ia bukan soal seorang yang kaya mengaut keuntungan berjuta-juta. Setiap pokok yang ditebang mencipta peluang pekerjaan kepada sekurang-kurangnya 10 orang lelaki miskin yang menanggung 10 isteri dan 30 anak. Tambahan pula orang kaya tersebut akan membayar 40% cukai. Tanpa orang kaya ini kerajaan bukan sahaja tidak dapat kutip cukai malah sebilangan mereka akan tiada kerja.

Tidak kira orang kaya ini melabur atau menyimpan duitnya, ramai yang akan mendapat manfaat, atau orang lain terus hidup dalam kesusahan tanpa pekerjaan. Cukai yang dikutip kerajaan digunakan untuk menyediakn kemudahan pendidikan, kesihatan dan lain-lain untuk mereka yang memerlukan.

“Adakah mereka perlu terus hidup dalam kemiskinan?”
m3

Industri kayu ini membantu ratusan malah ribuan orang susah di Malaysia. Adakah mereka perlu terus hidup dalam kemiskinan kerana kamu mahu mempelajari tentang binatang? Adakah pengajian kamu lebih penting dari mengisi perut mereka yang hidup dalam kemiskinan?

Apabila British memerintah tanah melayu, mereka membakar berjuta ekar hutan bagi menanam pokok getah. Pada ketika itu kayu balak dibiarkan begitu sahaja kerana tiada yang mahukannya. Berjuta haiwan mati akibat pembakaran tersebut. Malaysia tidak mendapat apa-apa hasil pembakaran tersebut. Malah hasil getah yang dijual dikaut sepenuhnya oleh England. Apa yang moyang kamu lakukan lebih memalukan.

Jika kamu tak mahu kami menebang hutan kami, beritahu ayah kamu untuk maklumkan kepada negara yang kaya agar membayar harga kayu balak kami dengan harga yang tinggi. Jadi kami boleh cipta peluang pekerjaan yang lain kepada rakyat kami.

Jika kamu berminat dengan haiwan di sini, kami mempunyai banyak hutan simpan yang membenarkan sesiapa sahaja menerokainya. Kami tidak menebang semua pokok, hanya yang benar-benar sudah tua sahaja. Kami juga menanam semula pokok.

“Mereka sepatutnya jangan sombong”
m4

Kami harap kamu beritahu orang yang mempergunakan kamu untuk belajar fakta-fakta ini. Mereka sepatutnya tidak sombong seolah mengetahui segala-galanya dalam mentadbir negara. Mereka sepatutnya mengusir rakyat yang tinggal di British countyside dan biarkan hutan tersebut. Penuhkan hutan tersebut dengan beruang, serigala dan lain-lain jadi kamu boleh belajar tentang haiwan di situ.

Saya yakin kanak-kanak memang perlu belajar tentang semua haiwan dan menyayanginya tetapi orang dewasa seharusnya ajar kanak-kanak agar tidak kurang ajar kepada mereka yang lebih tua.

 sumber

Jika Dulu Khidmat Pengiring Trafik Tun M Ditarik Balik, Kini Khidmat Bodyguard Tun M Ditarik dan khidmat kontrak tukang masak dan pembantu rumah di pejabatnya juga ditamatkan. 

 

 

PETALING JAYA: Sebuah kumpulan veteran tentera berikrar memberi perlindungan kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berikutan keputusan kerajaan menarik balik perkhidmatan pengawal peribadinya.

Persatuan Patriot Kebangsaan (PPK) berkata mereka komited untuk memastikan tiada bahaya fizikal yang akan menimpa Dr Mahathir pada bila-bila masa, dan menggesa semua yang mendakwa diri mereka patriot memberikan komitmen sama.

“Seseorang tidak boleh menjadi ‘patriot’ bangsa jika dia tidak mempedulikan pemimpin negara yang telah berkhidmat kepada rakyat, negara dan pemerintah Malaysia.

“Sekiranya sesuatu yang tidak diingini berlaku kepada kesejahteraan peribadi Dr Mahathir, ahli PPK akan menyalahkan sepenuhnya kepada kepimpinan negara dan penjaga undang-undang dan ketenteraman, dan akan menuntut siasatan bagi mendedahkan kegagalan kerajaan hari ini,” kata Presiden PPK, Brig-Jen (Bersara) Datuk Mohamed Arshad Raji.

Rabu lalu, kerajaan mengumumkan penarikan balik khidmat pengawal peribadi Unit Tindakan Khas (UTK) Dr Mahathir.

Putrajaya turut menamatkan kontrak tukang masak dan pembantu rumah di pejabatnya.

Tahun lalu, khidmat polis trafik mengiringi perjalanan Dr Mahathir ditamatkan, dengan alasan beliau menyertai perhimpunan yang bercanggah dengan peruntukan undang-undang.

Dr Mahathir, yang mentadbir negara dari 1981 hingga 2003, merupakan perdana menteri Malaysia paling lama berkhidmat. Beliau keluar Umno tahun lalu dan kini mempengerusikan pakatan pembangkang melalui Pakatan Harapan.

Arshad berkata keputusan menarik balik pengawal peribadi Dr Mahathir adalah bersifat “amatur, tidak bertanggungjawab, tidak bermaruah dan jelas merendahkan martabat”.

“Saya tidak fikir rakyat Malaysia yang patriotik mahu melihat bekas pemimpin yang mereka dihormati dan dihargai, yang menjadikan Malaysia lebih baik, dilayan dan dimudaratkan dalam keinginannya yang tinggi untuk perubahan kepimpinan negara sekarang.

“Pemimpin dunia memandangnya dengan penuh hormat, dan Malaysia pernah dipandang tinggi semasa kepimpinannya. Semasa kemelesetan dunia pada 1998 yang turut merebak ke Asia Tenggara, tindakan Dr Mahathir yang menyelamatkan ekonomi kita.

“Tidak kira bagaimana beliau hari ini, lelaki yang begitu tegas menentang kerajaan pemerintah sekarang kerana alasan yang kita semua tahu, beliau pastinya tidak layak menerima layanan yang tidak bertanggungjawab oleh kerajaan.”

Melihatkan pelbagai perkhidmatan yang ditarik balik, Arshad persoal apa lagi yang akan diambil.

FMT Reporters

SUMBER: THEMALAYSIANINSIGHT & FREEMALAYSIATODAY

Artikel berkaitan

Khidmat pengiring trafik Tun M ditarik balik

KOTA KINABALU, 4 MeiKetua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini mengesahkan bahawa khidmat pengiring trafik ke atas bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah ditarik balik sejak minggu lepas.

Beliau berkata bagaimanapun khidmat pengawal pengiring iaitu pegawai polis dari Unit Tindakan Khas bagi Dr Mahathir masih diteruskan.

“Cuma khidmat pengiring trafik yang telah dihentikan dan kita tidak pernah mahu menarik balik khidmat pengawal pengiring atau ‘Bodyguard’ Tun M … jadi keselamatan beliau sentiasa lagi dikawal oleh pegawai polis,” katanya kepada pemberita selepas majlis penganugerahan Pingat Kedaulatan Negara (PKN), di sini hari ini.

Beliau menjelaskan penarikan khidmat pengiring trafik itu dibuat ekoran tindakan Dr Mahathir yang menyertai perhimpunan haram Bersih, perhimpunan bantah GST (Cukai Barang dan Perkhidmatan) dan mengutip tandatangan untuk deklarasi diusahakan bekas perdana menteri itu yang bercanggah dengan peruntukan undang-undang dan perlembagaan negara.

“Saya telah menarik balik khidmat pengiring trafik untuk Tun Mahathir … itu adalah atas keputusan saya sebagai Ketua Polis Negara. Apa guna kita memberi iringan trafik terhadap individu yang melanggar peruntukan undang-undang dan perlembagaan, kita tidak dapat menyokong apa juga perbuatan yang melanggar undang-undang negara.

“Oleh itu saya berharap Tun M faham terhadap kedudukan PDRM (Polis Diraja Malaysia) yang mendukung Rukun Negara. Jadi kalau ada pihak yang melanggar undang-undang, macam mana kita nak sokong,” katanya

Semalam Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Khalid akan mengeluarkan kenyataan berhubung khidmat pengiring bermotosikal polis ke atas Dr Mahathir telah dihentikan.

Ahmad Zahid dipetik sebagai berkata beliau menyerahkan perkara tersebut kepada Ketua Polis Negara kerana isu berkenaan berkaitan operasi dan bukan dasar Kementerian Dalam Negeri.

Mengulas lanjut, Khalid berkata bagaimanapun Dr Mahathir masih boleh membuat permohonan kepada PDRM sekiranya mahu menggunakan pengiring trafik ketika menghadiri sesuatu acara rasmi.

“Sekiranya Tun M mahukan khidmat itu (pengiring trafik), permohonan perlu dikemukakan kepada saya terlebih dahulu dan kita akan beri khidmat iringan trafik jika majlis yang akan beliau hadiri adalah acara rasmi kerajaan serta tidak melibatkan pelanggaran mana-mana peruntukan undang-undang dan perlembagaan,” katanya.

Sehubungan itu, Khalid memberi amaran keras kepada pihak tidak terlatih yang secara sukarela cuba memberi perkhidmatan pengiring bermotosikal kepada Dr Mahathir.

“Tindakan itu bukan sahaja membahayakan diri mereka, tetapi turut membahayakan orang lain kerana mereka tidak terlatih untuk membuat iringan kepada orang kenamaan dan tindakan itu jelas menyalahi undang-undang,” tegasnya.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai perkembangan kes penculikan empat lelaki tempatan di Pulau Ligitan, Semporna, Sabah pada 1 April lepas, Khalid berkata beliau dimaklumkan keempat-empat mangsa culik itu berada dalam keadaan baik dan selamat.

“Polis sedang meneruskan usaha untuk pastikan mereka akan berjaya diselamat. Kami percaya kedudukan mereka (mangsa culik) bergerak dari semasa ke semasa untuk mengelak dikesan,” katanya yang enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu.

Empat warga Malaysia Wong Teck Kang, 31; Wong Hung Sing, 34; Wong Teck Chii, 29; dan Johnny Lau Jung Hien, 21, diculik lapan lelaki bersenjata di perairan Semporna, Sabah ketika dalam perjalanan pulang ke Malaysia dari Filipina pada 1 April lepas.

Keempat-empat mangsa dari Sibu itu adalah kru kapal ‘Masfive 6’ yang mengangkut balak dari Malaysia ke Manila, Filipina.

Terdahulu, Khalid menyampaikan PKN kepada 200 pegawai dan anggota pasukan daripada Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam, termasuk Pasukan Gerakan Am, Pasukan Polis Marin dan Unit Udara PDRM.

“Ia adalah penghargaan kerajaan kepada pegawai dan anggota keselamatan yang telah terlibat dalam operasi ‘Op Daulat’ semasa insiden pecerobohan di Kampung Tanduo, Lahad Datu pada Februari 2013,” katanya.

— Bernama