LELAKI INI MENEMUI SEBENTUK CINCIN PURBA DARI ABAD KE-14 YANG DIANGGARKAN BERNILAI RM367,000! UNTUNG BESAR!

Hutan Sherwood semestinya terkenal dengan legenda Robin Hood yang menjadi terkenal sebagai ‘penjenayah baik hati’. Hal ini kerana Robin Hood hanya melakukan aktiviti jenayahnya dengan merompak orang kaya untuk membantu masyarakat miskin.


Kini, seorang pemburu harta karun telah mendapat nasib yang sangat baik setelah menemui sebentuk cincin purba di sekitar kawasan hutan Nottinghamshire berkenaan.

Cincin purba ini dikatakan ditemui di dalam tanah dan dipercayai berasal dari abad ke-14. Malahan, anggaran nilai cincin purba ini juga dikatakan boleh mencapai sehingga RM367,000 ($87,000)!

Artifak yang sungguh bernilai ini telah ditemui oleh Mark Thompson yang menyara pendapatan hidupnya dengan bekerja sebagai pengecat jentera forklift. Namun, seluruh hidupnya mulai berubah apabila alat penjejak logamnya mengeluarkan bunyi sewaktu Mark sedang menjejaki barangan logam.

Mark yang berusia 34 tahun mula berminat untuk mengumpul barangan logam ini kira-kira 18 bulan yang lalu. Pada awalnya, Mark cuba melakukannya sekadar untuk berseronok dan berharap akan menemui duit syiling ataupun barangan lain yang tercicir oleh para pengunjung.

Sebaik sahaja alat penjejaknya berbunyi, Mark mula menggali tanah sebelum melihat pancaran sinar emas di dalam tanah tersebut. Sebaik sahaja membersihkannya daripada tanah, Mark mendapati ianya adalah sebentuk cincin dengan perhiasan batu nilam yang sangat cantik dan besar.

Mark kemudiannya membuat laporan mengenai penemuan tersebut yang kini sedang dalam proses mengenalpasti ketulenan harta karun berkenaan.

Dia kemudian dimaklumkan oleh para pelelong bahawa nilai cincin tersebut berkemungkinan boleh mencecah di antara RM105,568 sehingga RM367,375.

“Ia adalah satu penemuan yang sangat berharga sepanjang hidup. Saya benar-benar tidak menjangkakannya dan ia mungkin boleh mengubah hidup saya”.

Menurut Mark, dia yang selama ini duduk di rumah sewa berharap untuk membeli sebuah rumah dan berpindah ke tempat lain yang lebih selesa.

Dot Boughton, pegawai perhubungan daerah mengesahkan bahawa cincin tersebut telah dibawa ke Muzium British bagi menjalani ujian dan kes ini telah dirujuk ke pihak atasan supaya ianya boleh diklasifikasikan sebagai khazanah negara.

Cincin tersebut yang turut dihiasi dengan ukiran seorang bayi Kristian pada satu bahagian dan seorang wanita Kristian pada bahagian lain dipercayai berasal daripada abad ke-14 (tahun 1301 hingga 1400).

Setelah cincin ini dinilai oleh pakar dan disahkan sebagai khazanah, ianya akan ditawarkan kepada pihak muzium untuk membelinya. Sebagai individu yang bertanggungjawab menemui cincin berkenaan, Mark akan menerima ganjarannya.

Selain Mark, seorang lagi pemburu harta karun amatur di utara Yorkshire bernama Lee Rossiter telah menemui sebentuk cincin Tudor yang sangat bernilai. Atas penemuan tersebut, lelaki berkenaan menerima ganjaran wang tunai dalam nilai lima angka!

Cincin berkenaan dikatakan berasal dari abad ke-15 dan mengandungi 80% emas tulen serta dihiasi batu zamrud dan batu delima. Ianya ditemui dengan alat pengesan logam murah yang dibeli daripada laman eBay.

Sememangnya bagai ‘bulan jatuh ke riba’.

sumber

================================================================

Lelaki ini menemui jubin bernilai £ 50,000 (RM 283,000) ketika dia dipanggil untuk merobohkan rumah artis & lihat apa yg diperjuangkan wanita ini

Stephen Malton, yang menerima kontrak untuk memusnahkan rumah seorang seniman Victoria Arthur Bell, menemui harta karun di rumah besar di Southbourne, Dorset. Jubin yang dipelihara dengan baik dijumpai pada tembok kedua yang tersembunyi.

Stephen Malton digambarkan gembira di depan dinding jubin berharga yang ditemuinya semasa merobohkan sebuah rumah di Dorset

 

Keseluruhan jubin ini dianggarkan bernilai £ 50,000 (RM 283,000)

 

Mereka menemui berpuluh-puluh reka bentuk yang berbeza, dan jubin yang paling berharga, dihasilkan oleh tukang-tukang di bandar Delft Belanda, boleh mencecah sebanyak £ 1,000 setiap satu jika dilelong. Khabar angin selama beberapa dekad, mengatakan tentang sebuah trove tersembunyi di rumah Encik Bell, yang dinamakan Rastgarth. Menurut Encik Malton, pasukan pakar pemusnahannya menyuarakan sedikit harapan agar berpeluang untuk mengungkap rahsia tersembunyi itu. Dia berkata: ‘Apabila kami dibawa masuk untuk merobohkan rumah, saya tidak fikir kami akan menemui barang berharga itu. ‘Apabila kami mula menarik tembok itu, kawan saya menjerit supaya semua orang berhenti kerana melihat sesuatu.

Bernilai: Sebilangan jubin yang ditemui dikatakan bernilai £ 1,000 (RM 5,700) pada lelongan

 

 

Jubin yang menggabungkan puluhan reka bentuk, berasal dari bandar Delft, Belanda yang terkenal dengan kerja porselinnya

 

‘Melalui lubang di dinding kami melihat jubin – saya tidak percaya. Ternyata dinding itu adalah palsu yang telah dibina untuk menutupi jubin ‘. Terima kasih kepada klausa di dalam kontraknya, iaitu Encik Malton dibenarkan menyimpan apa sahaja yang berharga yang dijumpainya semasa merobohkan rumah – bermakna jubin itu adalah miliknya. Jubin Victorian dari Delft dianggap sebagai salah satu jenama porselin paling jarang ditemui dan paling berharga daripada zaman itu. Bersama dengan Meisen Jerman dan Sevres Perancis, Delft dikatakan membentuk tiga pengeluar porselin terbaik di dunia, dan boleh mendapatkan nilai yang besar jika dilelong. Encik Malton juga menemui loceng batu besar, yang disumbangkan ke sebuah muzium tempatan. Ia dianggarkan bernilai £ 5,000 (RM 28,000).

 

Rastgarth, rumah besar yang dihuni oleh Bell, dan Encik Malton telah menerima kontrak untuk merobohkannya

 

Ini adalah kali kedua Encik Malton dan kakitangannya di syarikat perobohan Pro Dem telah menemui harta karun, berikutan penemuan barang berharga pada tahun 2008 artifak milik JRR Tolkein. Encik Malton merobohkan rumah pengarang Rings pada tahun 2008 apabila dia mendapati sebuah poskad yang dialamatkan kepada Tolkein, yang disumbat di belakang perapian. Sekeping memorabilia, yang mempunyai pemandangan dari Cork di Ireland di bahagian depan, dihantar pada tahun 1968 dan dijual dengan harga £ 800 (RM 4,500).

Sumber EraBaru

================================================================

Wanita ini mengahabiskan masanya sejak dari tahun 1975 melawati kubur anaknya dan ternyata kuburan itu sebenarnya kosong!

Sejak kematian bayinya Garry Paton yang berusia tujuh hari pada bulan Julai 1975, Lydia Reid tidak pernah berputus asa untuk cuba membongkar punca kematian bayinya yang dirasakan meragukan. Hatinya bertambah luluh akan kenyataan yang terpaksa diterima selepas kubur bayi lelakinya digali semula.

Ibu ini telah dibiarkan berasa kecewa dan luluh selepas mengetahui hakikat yang mayat bayi lelaki itu sebenarnya tiada di dalam keranda yang telah digali semula.

Lydia Reid telah berjuang selama 42 tahun untuk mencari kebenaran tentang apa yang sebenarnya telah berlaku kepada bayinya Garry yang telah meninggal dunia pada tahun 1975.

Kredit : BBC

Lydia mendakwa pada hari bayinya meninggal dunia, beliau meminta pihak Hospital Edinburgh’s Sick Kids supaya menunjukkan mayat bayi lelakinya itu tetapi apa yang mereka tunjukkan bukanlah bayinya yang sebenar.

Apabila Lydia mempersoalkan identiti bayi itu, beliau mendakwa pihak hospital telah memberitahunya yang beliau sedang mengalami kemurungan selepas bersalin.

Kredit : BBC

Dengan keraguan yang sentiasa menghantui diri, Lydia telah memohon kepada mahkamah untuk mendapat perintah penggalian semula kubur bayi lelakinya itu di tanah perkuburan Edinburgh.

Alangkah terkejutnya Lydia apabila mengetahui tiada mayat bayi yang dikebumikan di dalam keranda dan kubur itu.

Lydia berkata,”Semestinya terdapat satu penjelasan yang diterima akal serta logik dan sebenarnya mayat bayi saya tidak pun diletakkan di dalam keranda itu.”

Kredit : BBC

Lydia Reid yang kini berusia 68 tahun telah mengesyaki yang organ-organ bayi lelakinya telah dikeluarkan tanpa mendapat keizinannya pada zaman itu yang heboh dengan skandal penjualan organ  manusia pada tahun 1970 hingga 2000 tetapi beliau tidak dapat membuktikan dakwaan itu.

Pihak berkuasa di Scotland telah dipaksa mengakui akan amalan pengeluaran dan penjualan organ yang berleluasa pada zaman itu selepas terbongkarnya penemuan organ-organ manusia yang dikumpulkan di Hospital Alder Hey di Liverpool.

Kredit : BBC

Sebanyak 6,000 organ dan tisu manusia telah dikumpul dan disimpan oleh hospital-hospital di Scotland dan kebanyakannya diambil dari bayi dan kanak-kanak ketika itu.

Kata Lydia, “Amat mengecewakan apabila mengetahui selama bertahun-tahun ini , saya telah datang untuk memberi penghormatan kepada anak lelaki saya dan sebenarnya dia tiada di sini.”

Tegas Lydia lagi, “Garry anak lelaki saya dan dia berhak mendapat penghormatan dengan pengebumian yang sempurna. Seseorang di hospital itu mesti mengetahui apa yang telah terjadi kepadanya. Walaupun mayatnya telah dibakar, saya masih mahu mengetahui apa yang telah terjadi.”

Kredit : BBC

Pengarah pengebumian di Scotmid Co-operative Funeral berkata sejurus sahaja beliau mendengar dakwaan itu, pihak mereka telah melaporkan perkara itu kepada pihak polis Scotland.

Dalam kenyataannya berkata,”Baru-baru ini kami telah menemui Puan Lydia Reid dan ahli keluarganya untuk menyatakan sokongan dan bantuan yang akan kami berikan dengan sepenuhnya dalam keadaan mereka yang sedang sugul dan bersedih itu.”

Katanya lagi, “Pihak kami berharap tindakan kami dengan memberitahu pihak polis akan mampu memberi jawapan kepada persoalan Lydia Reid akan cara pengebumian anak lelakinya itu.”

Perkara itu telah dibawa ke pengetahuan pihak polis Scotland dan siasatan mengenai perkara tersebut sedang giat dijalankan.

Era Baru