Astagfirullah! Rumahnya hampir habis terbakar kerana peti sejuk meledak, setelah diselidik, ternyata 4 benda ini tidak boleh disimpan di peti sejuk, no 4 sudah biasa dilakukan..

Petugas pemadam kebakaran heboh karena mendapatkan berita sebuah rumah terbakar. Saat telah padam polis mencari apa penyebabnya.

Ternyata peti sejuk si pemilik rumah meledak di bahagian dalamnya. Bukan disebabkan kualiti petisejuk atau masalah gangguan elektrik, tapi karena menaruh barang yang tidak semestinya diletakkan di dalam petisejuk.

Benar-benar membingungkan dan menakutkan, apa saja yang ditaruh di dalam petisejuk selain daripada makanan.

Masa kan makanan yang ditaruh di dalam petisejuk boleh menyebabkan petisejuk meledak?

Berikut mari kita telusuri bersama, jangan sampai kejadian ini menimpa kita.

1. Jangan menaruh minuman bersoda di tempat freezer/pembeku.

Misalnya, coke, sprite, bir dan semacamnya. Coke mengandung banyak gas karbon dioksida, saat Anda mengeluarkan coke freezer, suhu sekitar tiba-tiba melonjak.

Sementara sejumlah besar gas di dalam coke akan dilepaskan, akibatnya tekanan gas coke akan lebih besar.

Tekanan di dalam tin coke yang tertutup rapat tidak dapat mengeluarkan gasnya, sehingga begitu dibuka, akan melukai orang di sekitar.

Kalau lukanya ringan mungkin hanya dijahit beberapa jahitan, sebaliknya kalau serius, wajah pun menjadi rosak.

2. Jangan taruh Dry Ice/es kering dalam pembeku/freezer.

Suhu di area freezer dalam petisejuk biasanya berada di bawah -30°C. Suhu ini dapat membantu proses sublimasi dari benda padat ke gas.

Dan dalam prosesnya, jika ais kering sampai tersublimasi menjadi gas, maka volumenya akan menjadi 600-800 kali lebih besar.

Boleh kalian bayangkan, di dalam lingkungan yang tertutup rapat seperti petisejuk akan meledak karena adanya peningkatan tekanan, dan ledakan yang dihasilkan tidak hanya akan merusak petisejuk, tapi juga berbahaya bagi orang-orang di sekitar.

3. Ketiga, Jangan menaruh barang-barang seperti minuman beralkohol, bensin, dan bahan lainnya yang mudah terbakar ke dalam petisejuk.

Volume petisejuk yang terbatas mudah membentuk area ledakan, jika saat dinyalakan terkena percikan (api) kecil sekali pun juga dapat menyebabkan ledakan.

Jadi, sebaiknya jangan meletakkan barang elektronik apa pun di atas kulkas, karena kulkas takut panas, lagi pula elektromagnetik yang dipancarkan dari barang elektronik lainnya akan mengganggu sistem pendingin kulkas.

4. Jangan menggunakan benda tajam untuk menghilangkan bunga ais pada freezer.

petisejuk zaman sekarang telah menggunakan gas isobutana, iaitu semacam gas tak berbau dan mudah terbakar, yang ditempatkan di dalam pipa pembeku/freezer.

Jika tanpa sengaja pipa berisi butane ini tertusuk ketika sedang membersihkan bunga ais dan bercampur dengan oksigen yang akhirnya akan membuat petisejuk meledak.

Sebagai salah satu peralatan elektronik yang diperlukan di rumah, dimana jika tidak tahu tatacara menggunakan petisejuk dengan benar, kemungkinan besar akan mengakibatkan banyak kecelakaan yang tak terduga.

Jadi gunakanlah petisejuk dengan tatacara yang betul, dan jangan pernah menaruh barang-barang yang tidak semestinya seperti tersebut di atas, agar tidak terjadi risiko yang mengakibatkan kecelakaan dan kerugian harta benda yang tak diharapkan.

Beberapa minuman atau kemasan makanan biasanya ada keterangan dilarang memanaskan atau pembekuan di bawah suhu 0 darjah, dipantau sebaiknya diamati dengan saksama.

Silakan Share..Semoga bermanfaat

sumber: blogshah via mediatrending

 

“HIDUP KAMI SUAMI ISTERI BERGELUMANG DENGAN MAKSIAT DAN DOSA”


Gambar Hiasan

Wanita-wanita yang tidak baik untuk laki-laki yang tidak baik, dan laki-laki yang tidak baik adalah untuk wanita yang tidak baik pula. Wanita yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk wanita yang baik. (Qs. An Nur:26)

Wanita ini berkongsi kisah hidupnya dengan suami yang bergelumang dengan maksiat dan dosa. Tetapi, hidayah itu datang dariNya dan tidak mengira sesiapapun. Wanita ini telah berubah dan perlahan-lahan kembali ke jalan Allah.

Benar kata orang, lelaki yg baik untuk wanita yg baik dan lelaki yg jahat untuk wanita yg jahat. Perkahwinan aku tak seindah yg aku impikan. Aku berkenalan dengan suami dalam keadaan yg kotor. Penuh dengan maksiat dadah dan dosa. Dunia kami indah bagaikan semuanya milik kami.

Dadah arak club malam menjadi makanan harian kami. Tiga tahun berlalu dengan pantas. Kami menghalalkan perhubungan kami. Dengan izin Allah kami dihadiahkan permata hati pertama. Ya aku syg kan anak ku seperti nyawaku. Aku mula berubah. Mula berubah untuk anakku. Suamiku ? Masih kekal dengan dunianya. Bahkan semakin teruk tengelam dgn dunia dadahnya.

Dia cari aku bila perlu dan buang aku bagaikan sampah bila bosan. Sepak terajang menjadi satu kebiasaan. Aku? Sabar. Anak penguat hati aku. Bertahun berlalu. Aku melahirkan anak ketiga. Aku mula berhijab. Suami kata jangan munafik. Angat-angat tahi ayam! Aku? Sabar Allah itu ada. Aku buang segala pakaian yg tak cukup kain semua. Aku mula istiqomah. Ya berubah mmg mudah tp istiqomah itu susah kerana org sekeliling memandang serong pd diri ku. Aku? Sabar. Allah ada. Suami? Kekal dengan dunianya.

Hari-hari aku kesedihan. Allah memberi setiap petunjuk bila hati ini gelisah. Ya setiap kali suami dengan perempuan lain, Allah perlihatkan jalan utk aku. Hari-hari aku terluka. Aku redha. Mungkin ini balasan pada aku atas segala kesalahan lampau aku. Anak membesar. Anak anak penguat hati aku. Aku lalui semua dgn senyuman utk anak anak aku. lepas 6 tahun belalu dengan pantas.

Aku mengadung anak ke 4. Suatu malam Allah tunjuk kuasanya. Phone suami berbunyi “sayang” call. Aku angkat dengan hati yg kosong. Tanpa rasa. Tanpa marah tanpa dendam. Ya seorang perempuan, aku hulur kan fon pd suami dgn berkata “buah hati awak call” dengan langkah perlahan aku ambil anak kecilku dan bergurau senda dgn nya. Suami letak fon dan perhatikan aku.

Dengan perlahan dia dakap tubuh ku. Aku kaku. Keluar di mulutnya “tiada lagi ke sayang awak pd saya” aku? Hanya mampu membisu. Senyum aku ukirkan. Hati aku kosong. Jiwa aku hancur. Suami menangis melutut meminta ampun segala silapnya. Aku berdiam. Hati isteri mana mampu tahan. Ku dakap dia erat. Ya Allah, sungguh aku rindu akan suamiku. Aku redha dengan segala apa yg terjadi.

Hari berganti hari, suami mula berubah. Tiada lagi dadah, tiada lagi maksiat. Tiada lagi sentuhan kasar. Tiada lagi dosa dia dimata ku. Dan harini sepuluh tahun berlalu dengan pantas, anak-anak penghibur harinya dan dia menjadi imam disetiap solatku.

Terima kasih ya Allah
Sungguh besar hikmah atas segala kesabaranku.

Wahai isteri, andai syg akan rumahtangga yg kita bina makan bersabarlah. Kerana ALLAH ITU SENTIASA ADA.

Sumber: SuperKiram.com via cokelatmango