‘Tukang Potong Sudah Ada’ – Kelantan Akan Gunakan Khidmat Pakar Bedah, Laksanakan Hukuman Potong Tangan

Pelaksanaan undang-undang Islam termasuk yang berkaitan dengan jenayah telah menjadi hasrat dan cita-cita pejuang Islam di Malaysia sejak sekian lama. Pada tahun 1990, kerajaan Kelantan telah menubuhkan satu pasukan khas untuk merealisasi hasrat tersebut. Pasukan ini menggabungkan pelbagai kepakaran dari kalangan pemimpin politik, ahli akademik dan mengamalkan undang-undang.

Namun, perlaksanaan hukum hudud ini masih lagi dalam perancangan kerana banyak lagi aspek yang harus dipertimbangkan. Terbaru, kerajaan Kelantan tidak menolak kemungkinan akan menggunakan khidmat pakar bedah untuk menjalankan hukuman potong tangan terhadap penjenayah yang disabitkan kesalahan mencuri sebaik hukum hudud dilaksanakan.

Tidak rosakan anggota badan lain

Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah melalui Metro Online memberitahu khidmat pakar diperlukan  bagi mengelakkan kerosakan pada anggota badan lain.

Ulama berpandangan dalam zaman moden ini perlu menggunakan khidmat pakar bedah supaya ia dipotong mengikut pergelangan tangan yang tidak akan mencederakan lengan.

Kita mengenal pasti kaedah yang bersesuaian dan lebih praktikal. Mereka (pakar bedah) memerlukan panduan dan penjelasan daripada segi agama terutama mengenai paras tangan yang perlu dipotong.

Kerajaan negeri juga akan menjadikan pelaksanaan hudud di Qatar, Arab Saudi dan Acheh, Indonesia sebagai contoh dalam melaksanakan hukum hudud di negeri ini.

Tukang potong tangan sudah ada?

Menerusi Astro Awani, Datuk Amar memberitahu kerajaan negeri Kelantan sudah mempunyai bayangan individu yang akan ditugaskan untuk menjadi tukang potong. Bagaimanapun kumpulan doktor pakar berkenaan masih belum dilantik memandangkan Rang Undang-Undang Persendirian (RUU) Akta 355 masih dibahaskan di Parlimen.

Respon ketua hakim syarie Kelantan

Walau bagai mana pun, Ketua Hakim Syarie Kelantan berkata, sebelum hukuman potong tangan dijalankan pelbagai perkara perlu diambil kira.

Sebagai contoh, nak sampai peringkat potong tangan ini bukan senang kerana satu kesalahan itu ada banyak pengecualian.

Pesalah pula dalam satu-satu kes tidak semestinya dipotong tangan kerana mungkin dia dalam keadaan terdesak, kelaparan atau apa-apa masalah yang menyebabkan terpaksa mencuri.

Sumber: Metro Online, Astro Awani

Sumber : Oh Bulan!

seterusnya

 

Apakah Kurma Merah Kering
Kurma merah kering adalah buah yang lazat rasanya untuk dimakan dan sangat berkhasiat.
Sejarah Kurma Merah Kering

Sejarah buah kurma merah kering bermula sejak abad keempat SM di Mesopotamia, dan ia sangat bernilai kerana rasanya manis, nilai pemakanan tinggi, dan jangka hayat yang panjang.
Spesies ini ditanam secara meluas di negara: Iran, Afrika Utara, Afghanistan, Pakistan, India dan lain-lain.
Buah kurma merah kering boleh dijadikan sebagai snek atau dimasukkan ke dalam pelbagai jenis pencuci mulut. Banyak masakan Timur Tengah menggunakan kurma merah di dalam masakan mereka, seperti masakan Mediterranean oleh orang-orang Itali dan Greece. Kurma merah kering biasanya mudah didapati di kebanyakan pasar, manakala kurma segar boleh didapati di pasar khas secara bermusim.
Pemakanan Kurma Merah Kering
Kurma merah kering mengekalkan kebanyakan nilai pemakanan buah kurma merah segar. Kandungan nutrien yang berbeza antara kurma merah kering dan basah adalah disebabkan kaedah pemprosesannya. Secara umumnya, buah kurma merah menyediakan pelbagai nutrien penting dan pelbagai bahan-bahan bioaktif untuk perlindungan kesihatan, seterusnya meningkatkan kualiti diet dan membantu mengurangkan risiko penyakit kronik.
Kurma merah kering dianggap makanan yang popular sejak beribu tahun lamanya kerana rasanya yang lazat serta kandungan nutrisinya yang banyak. Buah yang semula jadi menjadikan ia sukar menjadi busuk, mudah untuk disimpan dan mengurangkan kos pengangkutan.
Berikut adalah fakta-fakta asas mengenai pemakanan kurma merah kering:
Kurma merah kering mempunyai kandungan sodium yang sangat rendah sama seperti kurma merah basah.
Kurma merah kering yang segar adalah sumber penting serat pemakanan dan kalium.
Kurma merah kering juga menyediakan nutrien penting dalam diet hari ini, seperti Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E, Vitamin K, Vitamin B6, Thiamin, Niacin, Riboflavin dan Zat besi.
Kurma merah kering tinggi dengan kandungan gula dan ia tidak akan mengecut atau menjadi rangup.
Maka kurma merah kering perlu dijadikan sebahagian daripada diet harian anda.
Manfaat Kurma Merah Kering
jika anda menghidap penyakit anemia disebabkan oleh kekurangan hemoglobin, ia boleh diatasi dengan memakan kurma merah kering setiap hari kerana kandungan zat besi yang tinggi dalam buah ini.
Kurma Merah Kering juga merupakan sumber yang kaya dengan kalsium yang membantu pertumbuhan gigi dan tulang yang lebih kuat, serta mencegah penyakit sendi dan artritis. Mineral lain yang wujud dalam buah ini adalah Magnesium, Fosforus, Kalium, Tembaga, Mangan dan Selenium.
Serat tinggi di dalam kurma merah membantu melancarkan sistem kolon dari sisa najis yang tertinggal di dalam saluran, malah boleh bertindak sebagai bahan pelawas. Caranya ialah dengan merendam Kurma merah kering di dalam air selama sehari, dan makan pada waktu malam sebelum tidur (termasuk minum air rendaman kurma). Hasilnya anda akan mendapati pergerakan usus yang jelas pada keesokan harinya.
Kurma merah kering juga boleh membantu menguatkan otot-otot jantung bagi pesakit jantung. Malah wanita hamil dinasihatkan agar makan Kurma merah segar atau kering untuk mengukuhkan otot-otot rahim serta memudahkan proses bersalin. Kebanyakan ahli bina badan makan Kurma sebelum bersenam, kerana ia boleh memberikan tenaga dan kekuatan untuk senaman yang lebih lama.
Kurma Kering merah membantu meningkatkan stamina fizikal dan libido. Ini kerana ia kaya dengan mineral dan mengandungi beberapa fitonutrien yang bertanggungjawab untuk memberikan kekuatan stamina dalam badan yang lebih tinggi.
Sifat-sifat antioksida Kurma kering merah boleh membantu penghadaman dan merawat masalah keasidan dan pedih ulu hati, ulser perut dan kolitis. Ia membendung pertumbuhan beberapa organisma patologi dalam usus dan menggalakkan pertumbuhan bakteria baik yang membantu penghadaman.
Kurma ini juga sangat kaya dengan kalori. Sebiji Kurma merah boleh memberikan tenaga sebanyak 66 kalori. Jadi anda boleh mendapatkan berat badan yang ideal dengan cara yang sihat dengan memakan Kurma merah.
Pakej vitamin yang lengkap membuatkan Kurma merah sangat bermanfaat pemulihan dari penyakit yang serius. Kurma kering merah dikatakan boleh merangsang pengeluaran sel-sel darah putih, yang meningkatkan imuniti dan mengurangkan tahap kolesterol dalam aliran darah anda serta membantu melindungi hati. Seperti acai beri dan juga makanan antioksidan lain, buah ini dipercayai boleh mencegah sel-sel kanser dan penyakit-penyakit lain. Oleh kerana tahap Vitamin C yang tinggi, kurma merah membantu menukar kolesterol yang berlebihan kepada asid hempedu seterusnya membantu mencegah batu karang. Sementara itu, fosforus dan Zat besi memainkan peranan penting dalam mencegah osteoporosis dan anemia yang kedua-duanya merupakan penyakit biasa dalam kalangan wanita.
Jenis-jenis kurma merah kering
Terdapat 6 jenis kurma merah kering yang boleh didapati di pasaran.
Shahany
Mozafati
Kabkaab
Zahidi
Shahabi
Rabbi
Bagaimana Kurma Merah dikeringkan?
Kurma Merah menjadi kering apabila kandungan airnya berada di bawah 20 peratus. Kurma kering terhasil sama ada daripada proses semulajadi atau mekanikal.
Iran mempunyai standard piawaian yang ketat untuk tanaman kurma kering yang melibatkan persampelan, pembasuhan, saiz dan pemprosesan. Kurma merah kering sering dirawat dengan kalium sorbat untuk menghalang yis dan acuan pertumbuhan; sulfur dioksida juga ditambah untuk mengekalkan warna. Sebelum dihantar ke pasaran, kurma merah kering perlu menjalani proses – biasanya direbus atau dikukus – untuk menjadikan kandungan lembapannya turun sehingga kira-kira 30 peratus. Proses ini akan menambah kelembapan dan biasanya membuat kurma menjadi lebih berisi dan lazat.
Kegunaan Popular Kurma kering Merah
Kurma merah yang separa kering disaluti dengan sirap glukosa untuk dijadikan sebagai makanan ringan. Kurma merah Kering juga boleh dicincang dan digunakan dalam pelbagai hidangan manis dan pedas, dari tajines (tagines) di Maghribi untuk puding, ka’ak (sejenis biskut Arab), dan juga roti kacang merah yang sangat popular di Amerika Syarikat terutama di sekitar musim cuti. Kurma Kering Merah juga diproses menjadi pes dalam bentuk kiub yang dipanggil “‘Ajwa”, jem, sirap kurma atau “madu” yang dipanggil “DIBS” di Libya, serbuk gula merah dari kurma, cuka atau alkohol. Cuka yang dibuat daripada kurma merah kering adalah produk tradisional Timur Tengah. Inovasi terkini termasuk kurma kering merah bersalut coklat dan produk jus kurma merah ada digunakan di beberapa negara Islam sebagai ganti champagne versi bukan alkohol untuk majlis-majlis khas dan keagamaan seperti bulan Ramadan. Apabila umat Islam berbuka puasa di malam hari pada bulan Ramadhan, makan kurma terlebih dahulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *